Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jabłeczne babeczki"
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 320
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 457
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 431
Aksamitny krem pomidorowy z niespodzianką.
Odsłon: 279
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 320
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 457
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 431
Aksamitny krem pomidorowy z niespodzianką.
Odsłon: 279
Składniki
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne. Miąższ posiekaj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cytrynę sparz, otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Skórkę odłóż. Sokiem skrop jabłka.
Miękkie masło utrzyj na puszystą masę z cukrem trzcinowym. Dalej ucierając, dodawaj po jednym żółtku oraz po łyżce twarogu.
Mąkę przesiej z sodą. Dodaj jabłka, skórkę z cytryny, kilka kropli olejku waniliowego oraz rum. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Połącz z masą maślaną oraz mąką z jabłkami. Wszystkie wymieszaj.
Foremki do babeczek posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą (lub wyłóż papilotkami). Napełnij przygotowanym ciastem. Ustaw je na blasze, wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 170 st. Piecz 30 minut.
10 porcji, czas ok. 40 min; porcja – 440 kcal, cena 1,40 zł.
Nawet najlepsza gatunkowo mąka zyska, jeśli przesiejesz ją przez sito. Dzięki odpowiedniemu napo- wietrzeniu babka, biszkopt czy małe babeczki będą wyjątkowo puszyste.Źródło: Świat kobiety