Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jabłeczne różyczki"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 43
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 63
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 31
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 101
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 43
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 63
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 31
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 101
Składniki
ok. 60 minut
Połączyć mąkę z cukrem pudrem, kostką do pieczenia Kasia, jajkiem i żółtkiem. Szybko zagnieść ciasto.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w cienkie plasterki.
Wlać wodę i sok z cytryny do garnka. Wrzucić plasterki jabłka i podgrzewać przez 2-3 minuty (nie doprowadzić do wrzenia, plasterki jabłka muszą być miękkie, aby łatwo je było formować).
Foremki do muffinek nasmarować kostką do pieczenia Kasia. Ciasto rozwałkować na placek, wyciąć z niego 12 kółek (szklanką), wylepić nimi nasmarowane foremki. Pośrodku układać plasterki jabłka tak, by utworzyły kształt róży.
Aby ułatwić sobie zadanie, zacząć od warstwy zewnętrznej: formując z plasterków jabłek fale, rozkładać je (dość ciasno) od brzegów foremki, kierując się ku środkowi.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C (180°C z termoobiegiem). Piec 40-50 minut. Posypać cynamonem.Źródło: Życie na gorąco