Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest niezwykle kruche, kawałki jabłek wprost rozpływają się w ustach a zapach- powalający :D
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1776
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 265
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 275
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1776
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 265
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 275
Składniki
Mąkę mieszam z cukrem pudrem i siekam z masłem. Wbijam żółtka, zagniatam ciasto, zawijam w folię i wstawiam na 30 minut do lodówki. Jabłka obieram, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i kroję w ósemki. Tortownicę o średnicy 26 cm smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Ciasto wyjmuję, dzielę na dwie części- jedna większa, druga nieco mniejsza. Większą część rozwałkowuję i wykładam dno i boki tortownicy i nakłuwam widelcem. Na spód ciasta sypię ok 2 łyżki bułki tartej, układam cząstki jabłek, posypuję cynamonem wymieszanym z cukrem pudrem. Rozwałkowuję pozostałe ciasto i przykrywam jabłka. Wierzch ponownie nakłuwam widelcem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 45 minut. Upieczone wyjmuję, posypuję po wierzchu cukrem pudrem i odstawiam do całkowitego wystygnięcia.