Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik

Jabłecznik

Autor: Kudlata_ak

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 450

Dodano: 18.11.2014

Odsłon: 18401

Po prostu ciasto z jabłkami.

Składniki

  • 250 g margaryny (Kasia)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 (500 g) szklanki mąki pszennej do ciast
  • 4 jajka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jabłka
  • cynamon
  • tortownica
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Najpierw rozpuszczamy margarynę na patelni i studzimy. Potem dokładnie myjemy jabłka i obieramy je ze skórki. Obrane jabłka kroimy na równe ćwiartki (pozbywamy się pestek) i posypujemy cynamonem. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąkę i proszek do pieczenia). Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy suche składniki i miksujemy wszystko ze sobą. Na końcu dodajemy margarynę i znowu miksujemy wszystko ze sobą na jednolitą masę. Gotową masę wlewamy do tortownicy, układamy jabłka na masie i delikatnie je dociskamy. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na 30 minut. Prosto i smacznie!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń