Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik

Jabłecznik

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 1280

Dodano:

Odsłon: 9513

Połączenie jabłek, biszkoptów i kakaowego ciasta :)

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 200g masła
  • 5 jajek
  • 2 lyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 2 paczki biszkoptów
  • 1,5 kg jabłek
  • Sok z cytryny
  • 1,2 szklanki cukru pudru
  • 1 kisiel cytrynowy (może być inny)
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka skropić sokiem z cytryny aby nie z ciemniały, dodać cukier puder i kisiel. Wszystkie składniki wymieszać.

  2. Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Gdy masło mamy utarte na puch dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę. Pianę dodajemy do masła z żółtkami, mieszamy delikatnie łyżką. Dodajemy pomału ekstrakt z wanilii i przesiane mąki, kakao, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.
    Na dno blaszki wylewamy połowę ciasta i wygładzamy. Układamy biszkopty, na to starte jabłuszka i ponownie biszkopty a na samą górę pozostałe ciasto. Pieczemy około 50 minut w 180 C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń