Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik

Jabłecznik

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1741

Dodano:

Odsłon: 3423

Przylazłam z pracy, poczłapałam do kuchni, a oczom moim ukazała się wielka micha wypełniona bardzo nieładnymi, bardzo kwaśnymi jabłkami, które ktoś przytargał, bo spadły z drzewa. No przecie nie wyrzucę! A z litości mojej nad tymi biednymi, niesmacznymi owocami powstał pyszny, pachnący jabłecznik, który zniknął w 3 godziny od upieczenia.

Składniki

  • półkruche ciasto:
  • 500g mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250g zimnego masła
  • 2 jajka
  • jabłkowe nadzienie:
  • 1 i ½ -2kg jabłek
  • 2 opakowania (16g każde) cukru wanilinowego
  • 1 czubata łyżka cynamonu (najlepiej świeżo zmielonego lub utłuczonego w moździerzu)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ROBIMY PÓŁKRUCHE CIASTO

    Przygotowujemy dużą, prostokątną formę do pieczenia (o wymiarach około 22 x 30cm).
    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, a następnie przesiewamy na stolnicę. Zimne masło najpierw kroimy w niewielką kostkę, po czym dodajemy do mąki i siekamy razem wszystko do momentu powstania swoistej kruszonki. Jako ostatnie dodajemy jajka i zagniatamy całość na jednolite, zwarte ciasto. Formujemy z niego kulę, a następnie dzielimy ją na dwie równe części.
    Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na blacie, obficie podsypując mąką w razie potrzeby tak, aby ciasto nie przyklejało się nazbyt do wałka. Gdy wielkość placka będzie zgadzała się z wielkością formy, nawijamy ciasto na wałek i przenosimy na dno formy, dokładnie dociskając i wyrównując je na całej powierzchni. Odkładamy.

  2. ROBIMY JABŁKOWE NADZIENIE

    Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, a
    następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich cukier wanilinowy, cynamon oraz mąkę ziemniaczaną i mieszamy, aby przyprawy ładnie w masie jabłkowej rozprowadzić. Gdy tak się stanie, wykładamy jabłka na przygotowany wcześniej spód i rozprowadzamy równomiernie po całej jego powierzchni.

  3. KOŃCZYMY PRZYGOTOWANIA I PICHCIMY JABŁECZNIK

    Drugą część ciasta rozwałkowujemy dokładnie w taki sam sposób, jak poprzednią, a następnie układamy ją na jabłkach, ładnie dopasowując i odcinając ewentualny nadmiar ciasta na brzegach.
    Tak przygotowany jabłecznik wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pozostawiamy w nim przez 50-60 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, odmiany i dojrzałości użytych owoców. Najlepiej będzie, jeśli po 45 minutach zaczniemy ciasta doglądać. Powinno pięknie się zarumienić i zapachnieć cynamonowo.
    Po upieczeniu wyciągamy formę z piekarnika i pozostawiamy jabłecznik do wystudzenia na co najmniej godzinę. Po tym czasie oprószamy cukrem pudrem i wcinamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń