Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik.

Jabłecznik.

Autor:

Przepisów i artykułów: 170 Ocena: 2337

Dodano:

Odsłon: 3031

Jabłecznik z ciasta ucieranego.

Składniki

  • mąka tortowa 35 dag
  • cukier puder 25 dag
  • masło lub margaryna 25 dag
  • jaja 5 szt
  • mleko 5 łyżek
  • kakao 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżka
  • Jabłka 1 kg
  • masło 2 łyżki
  • cukier 2 łyżki
  • cynamon 1 łyżka
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć i przesmażyć z masłem, cukrem i cynamonem.

  2. Cukier, żółtka oraz masło utrzeć, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i pianę ubitą z białek.
    Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać kakao.

  3. Foremkę (30X18) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
    Wylać ciemne ciasto. Na ciemne ciasto wyłożyć przesmażone jabłka i przykryć jasnym ciastem.

  4. Piec ok. 30-40 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 220 stopni.
    Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń