Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik

Jabłecznik

Autor:

Przepisów i artykułów: 89 Ocena: 3686

Dodano:

Odsłon: 6406

Do ciasta można użyć gotowych jabłek smażonych albo samemu usmażyć.

Składniki

  • mąka 35 dag
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • margaryna 25 dag
  • cukier puder 20 dag oraz do posypania
  • jajka 4 szt
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • jabłka 1 kg
  • cynamon 1 łyżeczka
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać jajka, proszek i mąki. Dokładnie wyrobić ciasto.

  2. Foremkę (24x28) wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć połowę ciasta. Rozsmarować w miarę równomiernie po całej blaszce.

  3. Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć na suchej patelni. Wystudzić. Wyłożyć na ciasto. Posypać cynamonem. Jeśli jabłka są kwaśne można posypać cukrem pudrem.

  4. Na jabłka wyłożyć drugą część ciasta.
    Piec ok. 50 min w 170 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 27 lutego 2018 Super ciacho i znów ... ale co zrobić, powtórzę się ;) Babcia robiła takie samo i smak do dziś pozostał :) Super, pycha :D Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń