Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik jak u Mamy

Jabłecznik jak u Mamy

Autor:

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 2734

Dodano:

Odsłon: 3649

Dzisiaj zapraszam na mój powrót do dzieciństwa, a konkretnie do słodkich niedziel, kiedy to zawsze do popołudniowej kawki czy herbatki było pyszne, domowe ciasto. Jednym z moich ulubionych był właśnie jabłecznik. Ciasto jest kruche, a jednocześnie wilgotne, przełożone domowym musem jabłkowym. Mój Synek też już go polubił. :)

Składniki

  • CIASTO
  • Margaryna "Palma" 250 g.
  • Jajka 4 szt.
  • Mąka wrocławska 35 dag.
  • Proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
  • Śmietana kwaśna 3 łyżki
  • Cukier 20 dag.
  • PRZEŁOŻENIE CIASTA
  • Mus jabłkowy
  • LUKIER
  • Cukier puder 1/3 szklanki
  • Woda 2-3 łyżki
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Miękką margarynę i cukier ucierać mikserem, po pewnym czasie wbić jajka. Po chwili dodać mąkę i proszek do pieczenia przesianą przez sitko, a pod koniec ucierania dodać śmietanę. W razie potrzeby warto dodać mąkę, ciasto nie może być zbyt rzadkie. Gotowe ciasto wlać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40-50 min, do suchego patyczka.


  2. Gdy ciasto ostygnie przekroić na dwie części i przełożyć dużą ilością musu jabłkowego. Wierzch ciasta polukrować. (Cukier puder rozpuścić w wrzącej wodzie).

  3. Smacznego !

  4. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń