Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik na biszkopcie

Jabłecznik na biszkopcie

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 4529

Dodano:

Odsłon: 2932

Wilgotne, delikatne, niezbyt słodkie ciasto z jabłkami, idealnie sprawdza się na co dzień, jak i od święta.

Składniki

> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Całe jajka zmiksować z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji.
    Mąkę z proszkiem przesiać i stopniowo dodawać do miksowanych jajek.
    Dodać olej i ocet, chwilę miksować.
    Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy (33 x 23 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 25 - 30 minut. Piec do tzw. suchego patyczka.
    Upieczony biszkopt wystudzić i wyjąć z formy.

  2. Masa jabłkowa:
    Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na drobną kostkę.
    Do rondelka włożyć pokrojone jabłka, dodać cukier, sok z cytryny, zagotować. Jabłka gotować do chwili rozpuszczenia się cukru i gdy jabłka nie będą już twarde.
    Zdjąć jabłka z ognia i dodać do nich galaretki. Mieszać do rozpuszczenia się galaretek.
    Zamiast robić masę ze świeżych jabłek można wykorzystać gotowe jabłka do szarlotki ze słoika dostępne w sklepach. Jabłka ze słoika zagotować, wsypać galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia.
    Masę jabłkową wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń