Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik na cieście z bananami

Jabłecznik na cieście z bananami

Autor:

Przepisów i artykułów: 401 Ocena: 4902

Dodano:

Odsłon: 3148

Jabłecznik na kruchym cieście bananowym. Ciasto z bezą, kruszonką i polewą cytrynową, wyszło pyszne.

Składniki

  • CIASTO:
  • -150 g. masła -100 g. cukru -6 żółtek
  • -2 banany -250 g. mąki -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • DO POSYPANIA: -50 g. płatków migdałowych
  • OWOCE: -kilka jabłek -cynamon
  • BEZA: -6 białek -szczypta soli
  • -200 g.cukru -2 budynie waniliowe -1/2 szklanki oleju
  • KRUSZONKA:
  • -200 g. masła -100 g. cukru -1 cukier waniliowy
  • -300 g. mąki -50 g. pokruszonych płatków migdałowych
  • LUKIER CYTRYNOWY:
  • -200 g. cukru pudru -2 łyżki soku z cytryny -2-3 łyżki gorącej wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-Masło zmiksować z cukrem i żółtkami.Banany rozgnieść widelcem i dodać do masy. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i zmiksować. Rozsmarować na spód blaszki (30x40)wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Posypać płatkami migdałowymi.

  3. Jabłka pokroić na cząstki i poukładać do blaszki. Posypać odrobinką cynamonu.

  4. beza-Białka ubić ze szczyptą soli potem po trochu dodawanym cukrem.Przesiać tam budynie i lekko mieszać ale już łopatką. Stopniowo dolewając olej. Wyłożyć na jabłka i rozsmarować.

  5. kruszonka-Zmiksować masło z cukrem. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać migdały i zmiksować na niższych obrotach miksera. Porozrzucać na bezie.

  6. Piec ok.60 min.w 175*C. Pod koniec pieczenia przykryć papierem do pieczenia. Ciasto wystudzić.

  7. lukier-Cukier puder przesiać. Dodać sok i tyle gorącej wody, żeby lukier był lejący. Polać w esy-floresy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń