Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik na cieście z serka homogenizowanego

Jabłecznik na cieście z serka homogenizowanego

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 1816

Dodano:

Odsłon: 887

To już kolejny przepis na jabłecznik. Tym razem ciasto jest z dodatkiem serka homogenizowanego. Robi się go naprawdę szybko. Placek nie jest zbyt wysoki – piekłam go w prostokątnej blaszce, jeżeli chcemy mieć wyższy, możemy upiec go w mniejszej.

Składniki

  • Mąka - 2,5 szkl.
  • Margaryna - 250 g
  • Serek homogenizowany waniliowy - 200 g
  • Cukier puder - 2/3 szkl.
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • DODATKOWO:
  • Jabłko - 6 szt. dużych
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Cukier puder - do posypania
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zagniatamy ciasto z mąki, margaryny, serka homogenizowanego, cukru pudru, cukru waniliowego i proszku do pieczenia. Dzielimy je na 2 części - jedną większą. Większą część wykładamy na prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na połówki lub kawałki (ja pokroiłam na kawałki). Układamy je na cieście (połówki jabłek przekrojeniem w dół). Posypujemy cynamonem. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy jabłka. Ciasto lekko nakłuwamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 60 min. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń