Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik na ucieranym cieście

Jabłecznik na ucieranym cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 328 Ocena: 3963

Dodano:

Odsłon: 7867

Ciasto jest łatwe, szybkie w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczne. Serdecznie polecam nie tylko na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia.

Składniki

  • 50 dag mąki pszennej
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiego masła
  • 1/2 szl. oleju rzepakowego
  • 4-5 jabłek
  • 1 łyżka cynamonu
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotować foremkę o wymiarach 24x24 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Włączyć piekarnik na 180 st. C. Masło utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Dodawać po jednym jajku i nadal ucierać. Dodać olej i ciągle ucierać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy w kilku partiach nadal ucierając. Połowę ciasta wylać do foremki. Wyłożyć na nie pokrojone i obrane z skórki jabłka. Oprószyć cynamonem. Na to resztę ciasta.

  2. Piec 40-45 minut. Sprawdzać patyczkiem czy się upiekło. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń