Do góry

Desery Przepis na:

jabłecznik na winie

jabłecznik na winie

Autor: wioleta333

Przepisów i artykułów: 151 Ocena: 3604

Dodano: 17.04.2011

Odsłon: 12213

pyszne ciasto o wyjątkowym smaku

Składniki

  • CIASTO:
  • 125 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 150 g masła
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 1,5 kg jabłek kwaśnych
  • 250 g cukru
  • 0,75 l wina białego półwytrawnego
  • 2 budynie waniliowe
  • cynamon do posypania
  • 0,5 l śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z podanych skłądników zagnieść ciasto, nasmarować okrągłą formę (28 cm - tortownica)obsypać lekko bułką tartą, wyłożyć ciastem spód i brzegi. Na winie ugotować budynie , dodając cukier i obrane i pokrojone w ósemki jabłka . Zagotować odczekać aż odparuje, wsypać na ciasto i piec w 170'' ok 75 minut. Ciasto wystudzić ubić śmietanę z cukrem pudrem, dać na budyń , posypać cynamonem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 02 lutego 2012 Ten przepis wypróbowałam ,jest rewelacyjny !!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aldi02 13 maja 2011 Polecam polać z góry jeszcze ajerkoniakiem.Pychotka

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 18 kwietnia 2011 Bardzo jestem ciekawa smaku takiego winnego jabłecznika :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

justynawilk 17 kwietnia 2011 Mniam, uwielbiam, pozdrawiam szarlotkożerców :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń