Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik Neli

Jabłecznik Neli

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 684

Dodano:

Odsłon: 11426

Lubię przepych, a ten ujawnia się w farszu :)

Składniki

  • mąka, 1 kg
  • proszek do pieczenia na 1 kg mąki, 1 opakowanie
  • jajka, 5 sztuk
  • cukier, 3,5 szklanki
  • margaryna, 1 kostka
  • cukier waniliowy, 3 opakowania
  • śmietana 18%, ok. 2-3 łyżki
  • olejek do ciasta pomarańczowy, 1 sztuka
  • rodzynki sułtańskie, 100-150g
  • skórka pomarańczowa, 1 opakowanie( "Bakalland" jest moim zdaniem najlepsza
  • cytryna i skorka otarta z cytryny, 1 sztuka
  • kakao, 4 czubate łyżki
  • jabłka, 3-4 kg
  • cynamon, 0,5 opakowania
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z dwoma szklankami cukru i jednym cukrem waniliowym. Margarynę posiekać nożem w mące, wlać jajka, olejek pomarańczowy i śmietanę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, jedną wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem wielką blachę. Pozostałą część ciasta podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i zagnieść ciasto.

  2. Jabłka obrać, pokroić na dośc grube plasterki. Wrzuci do garnka, dodać 1,5 szklanki cukru i 2 cukry waniliowe, poddusić pod przykryciem ok 3-4 min (by puściły nieco soku), następnie odkryć dodać bakalie i wciśnięty sok z jednej cytryny oraz dodać otartą z niej skórkę, wsypać cynamon, wymieszać i pozostawić bez przykrycia, mieszając co jakiś czas, aż do miękkości.

  3. Gotowy gorący farsz, wyłożyć na ciasto, na wierzch ułożyć "skubiąc" resztę pozostawionego ciasta białego i kakaowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45 min. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Olgaro 08 kwietnia 2013 Wygląda bardzo apetycznie, na pewno spróbuję. Ale skórkę pomarańczową, bardziej niż Bakallandową polecam domową. Fakt, jest z nią trochę zachodu, ale za to efekt... - bez porównania :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nelakornelia 22 kwietnia 2010 nie za bardzo rozumiem, ale sądzę, że nie dla maluszka a dla kogoś dużego jest ten przepis

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 15 kwietnia 2010 Maksymalnie aromatyczny, już czuję ten zapach... :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 15 kwietnia 2010 ale pyszności ;-) az ślinka leci, z samego rana takie kuszenie .... :-) brakowąło tu juz Twoich przepisów :-) pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń