Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik niezwykle smaczny

Jabłecznik niezwykle smaczny

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 151

Dodano:

Odsłon: 9819

Pyszne jesienne ciasto, pięknie pachnie jabłkami i cynamonem i wyśmienicie smakuje

Składniki

  • masło 226 g (w temperaturze pokojowej)
  • cukier 200 g
  • jaja 2 szt. (w temperaturze pokojowej)
  • mąka pszenna 450-500 g
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • sól ½ łyżeczki
  • sok z 1 cytryny
  • Nadzienie: jabłka 10 szt. średniej wielkości
  • odrobina soku z cytryny (jeżeli jabłka słodkie)
  • rodzinki 130 g
  • cukier 50 g
  • cynamon 1,5 łyżeczki
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać przez sito do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.

  2. Masło ubić z cukrem (ok. 2 min).

  3. Dodać jajka i ubijać jeszcze ok. 3 min.

  4. Dodać sok z cytryny, wymieszać.

  5. Dodać stopniowo mąkę (mąki można użyć mniej albo więcej) i wymiesić ciasto. Ciasto powinno być miękkie i nie kleiste.

  6. Ciasto podzielić na 2 części, każdą część ukształtować w prostokąt, zawinąć w folię spożywczą i dać do lodówki na 2 godziny.

  7. Jabłka obrać od skórki i oczyścić z nasion, pokroić w nieduże kawałki (do słodkich jabłek dodać odrobinę soku z cytryny).

  8. Dodać rodzinki, cukier, cynamon i wymieszać. Można popróbować smak nadzienia.

  9. Blachę (rozmiar 17 x 25 cm) nasmarować masłem.

  10. Jeden prostokąt ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę w taki sposób żeby ciasto zaszło na ścianki. Nie wałkujcie za cienkie bo ciasto jest bardzo smaczne jego powinno być dużo. Najlepiej robić placki grubością 1 cm.

  11. Jabłka z rodzinkami ułożyć na ciasto, wyrównać.

  12. Drugi prostokąt ciasta rozwałkować i ułożyć na jabłka, brzegi ciasta zlepić. Z góry placek poprzyciskać dłonią żeby wypuścić powietrze i zlikwidować puste miejsca.

  13. Posmarować placek wodą. Na powierzchni placka zrobić kilka nacięć nożem.

  14. Piec 60-80 minut w temperaturze 180 stopni.

  15. Gotowe ciasto wystudzić i z przyjemnością zjeść.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń