Do góry

Desery Przepis na:

Jablecznik orzechowy

Jablecznik orzechowy

Autor: magdaniel

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1542

Dodano: 01.06.2010

Odsłon: 15501

Tak szybkiego w wykonaniu, a pysznego w smaku ciasta, jeszcze nie bylo, wymyslilam go sama, ale jest naprawde swietnym eksperymentem polecam sprobowac !, Skladniki na blaszke o wymiarach 28 x 22 cm

Składniki

  • NA CIASTO :
  • maso 150 g
  • maka 250 g
  • cukier 50 g
  • prosek do pieczenia szczypta
  • NA MASE:
  • jajka 2 duze lub 3 male
  • smietana plynna okolo 70 ml
  • cukier 3 lyzki
  • orzechy zmielone garsc
  • maka mazena lub skrobia kukurydziana, nie mylic z maka kukurydziana to nie to samo 1 lyzeczka
  • jablka 2 duze
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. z podanych skladnikow zagniesc ciasto i wstawic go do lodowki,

  2. w tym czasie obrac jablka i pokroic w kostke,

  3. wyac ciasto z lodowki rozwalkowac i wylepic nim forme oraz boki, a na nim poukladac pokrojone jablka wstawic na 20 min do piekarnika i piec w 200 stopniach,

  4. w czasie podpiekania ciasta przygotowac krem; czyli utrzec cale jajka z cukrem na biala mase, nastepnie dolozyc smietane orzecy i lyzeczke maki, zmieszac mikserem na gladka mase,

  5. po uplywie 20 minut podpiekania ciasta wlac mase na podpieczone ciasto z jablkami i piec kolejne 20 - 25 min w tej samej temperaturze do zrumienienia sie ciasta,

  6. po upieczeniu wyjac z piekarnika i albo podawac odrazu gorace z bita smietana albo odstawic do ostygniecia i delikanie polac czekolada, smakuje wysmienicie zarowno cieple jak i zimne, serdecznie polecam !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

magdaniel 03 czerwca 2010 ja akurat dalam taka plynna do zup co sie nadaje, nie wiem ile procent ma taka smietana w Polsce,ale jak bym takiej nie miala dala bym gesta kwasna, nastepnym razem dam taka zobacze jak wyjdzie, pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozena58 02 czerwca 2010 Bardzo smakowicie wygląda Twoje ciasto-dodaję do ulubionych, wypróbuję na pewno!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 01 czerwca 2010 a to coś innego niż tradycyjna szarlotka,podoba mi sie ta propozycja bardzo lubię ciasta z jabłkami a takiego jeszcze nie jadłam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magdaniel 01 czerwca 2010 do ciasta normalna maka tortowa albo wroclawska 250 g, a do masy maka maizena czyli skrobia kukurydziana, pozdrawiam serdecznie !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Goblinek 01 czerwca 2010 Wygląda wyśmienicie i pewnie tak też smakuje, sadząc po recepturze ;) Następnym ciastem jakie upiekę będzie właśnie to ciasto - na razie do ulubionych, a ode mnie pozdrowienia i dzięki za wiele miłych komentarzy!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń