Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik pod biszkoptem.

Jabłecznik pod biszkoptem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 63

Dodano:

Odsłon: 204

W tym niepozornym cieście kryje się soczyste i aromatyczne nadzienie.

Składniki

  • Spód:250gr. mąki pszennej,2 łyżki cukru pudru,125gr. masła lub
  • margaryny.
  • Nadzienie:3 duże winne jabłka,750ml.soku jabłkowego,2 budynie waniliowe,
  • 3 goździki,kawałek cynamonu.
  • Biszkopt:3 jajka,3 łyżki cukru,3 łyżki mąki pszennej,łyżeczka proszku do
  • pieczenia.
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę na spód posiekać z cukrem pudrem i tłuszczem,dodać 2 łyżki zimnej wody i zagnieść ciasto.Tortownicę o śr.24cm. wyłożyć papierem do pieczenia.Spód i boki formy wykleić ciastem.Włożyć na godzinę do lodówki.Schłodzony spód piec w temp. 200 stopni przez 20 minut.Przestudzić.

  2. Jabłka obrać ,pokroić na cząstki.Sok jabłkowy zagotować z goździkami i cynamonem,dodać jabłka i dusić 10 minut na małym ogniu.Osączyć,sok zachować.Budynie w proszku rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody,wlać do gorącego soku i gotować przez minutę.Jabłka ułożyć na upieczonym kruchym spodzie,zalać gorącym budyniem.Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę,po trochu wsypywać cukier.Mąkę przesiać z proszkiem,delikatnie dodać do masy ,wymieszać.Ciastem biszkoptowym pokryć budyń.Piec 50-60 minut w temp.180 stopni.Ciasto musi całkowicie wystygnąć przed krojeniem,inaczej nadzienie wypłynie ze środka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń