Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik sypany

Jabłecznik sypany

Autor:

Przepisów i artykułów: 455 Ocena: 8381

Dodano:

Odsłon: 1343

lutego 24, 2015 Jabłecznik sypany WYPIEKI I DESERY Jabłecznik sypany lub też szarlotka sypana to bardzo popularny przepis, który po prostu trzeba wypróbować. :-) To ciasto nie może się nie udać. Nie rośnie, więc nie opada. Żadnego zagniatania, miksowania. Na ciepło (kiedy ostygnie można podgrzać w mikrofalówce), z lodami smakuje najlepiej, ale wyciągnięte z lodówki też jest dobre.

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek (po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych zostaje około 1 kg)
  • 180g masła (z lodówki lub zamrażalnika)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Dzielimy na 3 równe części. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na grubych oczkach tarki.

  2. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Na tortownicę układamy kolejno: 1/3 suchych składników, jabłka, 1/3 suchych składników, jabłka, 1/3 suchych składników. Na wierzch na grubych oczkach tarki ścieramy twarde masło.

  3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez godzinę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń