Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik w biszkopcie

Jabłecznik w biszkopcie

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 431

Dodano:

Odsłon: 3550

Dla miłośników jabłek

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Sok z jednej cytryny
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • Polewa:
  • 2 łyżki cukru
  • 60 g margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 50 g czekolady mlecznej
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubić,dodać cukier,żółtka i sok z cytryny. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 25×40 cm. Piec około 30 minut w temp.180 stopni.

  2. Jabłka obrać,pokroić w kostkę,usunąć gniazda nasienne,zalać szklanką wody i ugotować. Masę zdjąć z ognia i wsypać galaretki. Wymieszać i zostawić do ostudzenia.

  3. Wszystkie składniki polewy podgrzewać,ciągle mieszając aż do rozpuszczenia.

  4. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Na jeden płat ciasta wyłożyć tężejącą masę. Przykryć drugim płatem ciasta. Udekorować polewą czekoladową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń