Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik w sosie karmelowym

Jabłecznik w sosie karmelowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Jabłecznik w sosie karmelowym"

Składniki

  • 25 dag cukru
  • 50 dag śmietany kremówki
  • 10 dag białej czekolady
  • 6 kwaśnych jabłek
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 20 dag + 1 łyżka masła
  • 1 op. cukru waniliowego
  • sól
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 30 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 40 dag mielonego twarogu
  • tłuszcz do formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanej patelni stop 15 dag cukru na jasny karmel. Dodaj 15 dag śmietany i gotuj, aż dobrze się połączą. Sos karmelowy przelej do miseczki i odstaw do wystudzenia. W tym czasie czekoladę połam na kawałeczki. Stop w gorącej kąpieli wodnej.

  2. Obierz 3 jabłka, wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Skrop połową soku cytrynowego. Utrzyj 20 dag masła ze szczyptą soli. Domieszaj czekoladę oraz 10 dag cukru i cukier waniliowy. Kiedy masa będzie puszysta, dodaj jajka i żółtko. Mąkę przesiej z proszkiem. Wsyp do masy maślanej. Ucieraj chwilę mikserem. Potem dodaj pokrojone jabłka. Ciasto wymieszaj łyżką. Przełóż do tortownicy posmarowanej tłuszczem. Piecz 40 minut w 175 st.

  3. Pozostałe jabłka oczyść z pestek, miąższ pokrój na cząstki. Skrop go resztą soku cytrynowego. Stop pozostałe masło z cukrem trzcinowym i szczyptą soli. Dodaj cząstki jabłek. Duś 3–4 minuty. Przypraw cynamonem. Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Ubij 20 dag śmietany, wymieszaj ją z twarogiem i 8 łyżkami sosu karmelowego.

  4. Żelatynę rozpuść, podgrzewając, połącz ją ostrożnie z kremem serowym. Rozsmaruj go na cieście. Obłóż cząstkami jabłek. Schładzaj ciasto 2 godziny w lodówce. Pozostałą śmietanę ubij. Przed podaniem ciasto udekoruj rozetkami bitej śmietany i polej pozostałym sosem karmelowym. ok. 1 godziny i 40 minut Chłodzenie ok. 2 godzin 1 porcja ok. 480 kcal

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń