Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik z białym winem

Jabłecznik z białym winem

Autor: Dolcevita-in-my-kitchen

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 67

Dodano: 12.11.2017

Odsłon: 514

Pyszne ciasto z wyczuwalnymi kawałkami jabłek, budyniem ugotowanym na soku jabłkowym i winie. Sukces leży w dobrym winie i smacznych jabłkach. Można podać z bitą śmietaną z cynamonem, posypać posiekanymi pistacjami.

Składniki

  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 1 jajko
  • 250 g mąki
  • 1 paczuszka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 375ml białego wina( wytrawne)
  • 375 soku jabłkowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g cukru
  • 2 paczki cukru wanilinowego( albo prawdziwego waniliowego)
  • 2 paczuszki budyniu waniliowego( bez cukru)
  • 1 kg jabłek
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło, cukier, jajko, mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wyrobić mikserem na jednolite ciasto. Rozwałkować dość cienko i wyłożyć foremkę o średnicy 26- 28 cm, uformować brzeżek
    ( ok. 3 cm).

  2. Jabłka umyć, obrać, wybrać gniazda nasienne i pokroić w kawałki. Położyć na surowe ciasto. Z soku jabłkowego, cukru, cukru waniliowego i wina ugotować budyń ( bez mleka), zdjąć z ognia i gorący wylać na jabłka.

  3. Jabłecznik piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok. godziny.
    Ciasto studzimy w foremce 3-4 godziny( a najlepiej przez całą noc) i dopiero wtedy wyjmujemy( wcześniej może się rozpaść). Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nemezja 13 listopada Ciekawa propozycja :) Uwielbiam ciasta z jabłkami, budyniu na winie nigdy jeszcze nie robiłam. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń