Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik z bitą śmietaną

Jabłecznik z bitą śmietaną

Autor: ewa1959a

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 1318

Dodano: 23.09.2012

Odsłon: 17673

Na koniec lata lekkie ,kwaskowate ciasto z jabłkiem i bitą śmietaną...

Składniki

  • jabłka,śmietana 30%
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt:6jajek,1 szklanka cukru,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,2 budynie(śmietankowe lub waniliowe),2łyżki mąki.Ponadto 1,5 kg jabłek najlepiej kwaśnych,0,5 l śmietany 30%,2 śmietan-fixy,1 galaretka2 łyżki cukru pudru,4 łyżki cukru.

  2. Ubijamy biszkopt z podanych składników tzn.całe jajka ubijamy z cukrem dodajemy budynie, mąkę i proszek mieszamy delikatnie.pieczemy 25-30 minut.Następnie należy go przekroić na pół. w międzyczasie jabłka obieramy,kroimy w kostkę i prażymy z dodatkiem cukru i 4 łyżek wody dodajemy galaretkę i mieszamy.Przekładamy ciasto,na wierzch wykładamy ubitą śmietanę z dodatkiem cukru pudru i 2 śmietan-fixów,posypujemy startą czekoladą lub kakao

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń