Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik z miętą i pianką w pucharkach

Jabłecznik z miętą i pianką w pucharkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 564

Dodano:

Odsłon: 143

Jabłecznik na zimno z dodatkiem orzeźwiającej mięty i bitą śmietaną na wierzchu.

Składniki

  • 4 okrągłe biszkopty
  • 300 g twardych jabłek (np. Ligol)
  • 150 ml wrzątku
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 3 duże liście mięty
  • 200 ml śmietany 30%
  • odrobina cynamonu do oprószenia wierzchu
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml wrzącej wody.

    Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodajemy galaretkę i posiekaną miętę. Mieszamy.

    Na dnie pucharków wykładamy biszkopty, a następnie jabłka z galaretką. Wstawiamy do lodówki, by całość stężała.

    Śmietankę ubijamy na sztywno i wykładamy na jabłka. Oprószamy lekko cynamonem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń