Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik z orzechami

Jabłecznik z orzechami

Autor: irma

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 6652

Dodano: 31.07.2012

Odsłon: 12307

Jabłecznik z papierówek z dodatkiem orzechów włoskich i z bitą śmietaną smakuje wyśmienicie. Polecam.

Składniki

  • Ok.1,5 kg. papierówek
  • 1 paczka cukru waniliowego/16g/ + 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru do jabłek
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3 żółtka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 kostki margaryny "Palmy"
  • 0,5l śmietany 30%+2 łyżeczki cukru pudru
  • 20 dkg. orzechów włoskich mielonych
  • 1 galaretka cytrynowa
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto zagnieść na gładką masę, wyłożyć na blaszkę /23x36/,wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st.C i piec ok.30 minut. Wyjąć ciasto wystudzić.

  2. Z jabłek zrobić mus - jabłka pokroić w małe cząstki /nie obierać/ wrzucić do garnka i dusić na małym ogniu,aż całkowicie się rozgotują, często mieszać. Następnie przetrzeć przez sito.

  3. Mus zagotować dodać galaretkę cytrynową, cukier, cukier waniliowy i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze przez chwilę gotować.

  4. Przestudzone jabłka wyłożyć na kruche ciasto, posypać zmielonymi orzechami , a na orzechy wyłożyć ubitą śmietanę z dodatkiem 2 łyżeczek cukru pudru.Na śmietanę posypać również orzechy lub startą czekoladę. SMACZNEGO!

  5. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, kiedy kruche nieco zmięknie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozena58 19 sierpnia 2012 Dodaję do ulubionych i z pewnością skorzystam z Twojego przepisu, pozdrawiam serdecznie!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 31 lipca 2012 Aż czuję zapach z monitora- zabieram do ulubionych,jak trochę się ochłodzi to zrobię.Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń