Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik z orzechami lub migdałami

Jabłecznik z orzechami lub migdałami

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 6458

Dodano:

Odsłon: 107

Bardzo prosty przepis. Jabłecznik na kruchym cieście z jabłkami i migdałami. Ciasto całoroczne, pyszne.

Składniki

  • CIASTO:
  • -3 żółtka -½ szklanki cukru -1 cukier waniliowy
  • -200 g.masła -3 łyżki kwaśnej śmietany -3 szklanki mąki
  • -2 łyżeczki proszku do piecz. -szczypta soli
  • MASA JABŁKOWA:
  • -5-6 dużych jabłek -1 białko -4 łyżki bułki tartej-4 łyżki cukru brązowego
  • -100 g.posiekanych orzechów(tutaj płatków migdałowych)
  • DO OPRÓSZENIA:-cukier puder
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Żółtka utrzeć z cukrem,potem masłem i śmietaną.Przesiać mąkę z proszkiem i rękoma rozdrobić na gruby żwirek. 1/3 odsypać na posypkę,resztę zagnieść i wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia.(25x42). Poskubać na kawałeczki,potem palcami rozklepać ,można oczywiście rozwałkować.
    Ciasto posmarować białkiem,posypać bułką tartą.

  2. Poukładać pokrojone w plasterki jabłka.

  3. Posypać cukrem z cynamonem, oraz orzechami.Ja teraz posypałam płatkami migdałowymi.

  4. Na górę rozsypać pozostawioną kruszonkę i piec w 175* ok.50-60 min. Po przestudzeniu,posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń