Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny jabłecznik upieczony na kruchym cieście z jabłkami, cynamonem i truskawkową pianką. Polecam.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 26
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 26
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy w drobną kostkę, dodajemy cynamon mieszamy. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto.
Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą część ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wyłożone dno formy ciastem układamy pokrojone jabłka, równomiernie je rozprowadzamy, posypujemy cynamonem.
Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i kisiel. Kisiel może być o różnym smaku, ja dałam truskawkowy.
Ubitą pianę wykładamy na warstwę ułożonej warstwy jabłkowej.
Wierzch warstwy piany posypujemy startym, pozostałym ciastem. Ciasto lekko zamrożone lepiej się zetrze.
Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół.
Upieczone ciasto studzimy i ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!