Do góry

Przetwory Przepis na:

Jabłka na jabłecznik

Jabłka na jabłecznik

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 417

Dodano:

Odsłon: 8654

jabłka zimą niestety tanie nie są,ale możemy je przygotować w sezonie i móc piec szarlotki całą zimę:)))

Składniki

  • jabłka wedle uznania, ja przygotowałam słoiki na 11,05 kg jabłek
  • 1-do 2kg cukru na tę ilość jabłek
  • 1 cynamon
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jabłka obrałam, usunęłam gniazda nasienne i starłam na tarce o dużych oczkach ( użyłam sprytnej w kuchni "Kasi" z MPM )
    dodałam cukier,tyle ile wymagały jabłka,nie lubię zbyt słodkich ciast,każdy może przecież dodać tyle ile lubi:))) wsypałam cały cynamon i drewniana kopystką wymieszałam Jabłka z cukrem i cynamonem:))
    Wkładałam do słoików i pasteryzowałam około 25-30 minut:)))
    z tej ilości jabłek wyszło mi 10 słoików 0,9 l i jeden słoik 0,5 l.
    Słoik na blaszkę ciasta kruchego wystarcza:)) Po otwarciu lubię dodać dowolna galaretkę przed wyłożeniem na ciasto:))) po wystygnięciu super się kroi i nie rozpada:)) galaretka ładnie ścina jabłka:)))

  2. W

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń