Do góry

Desery Przepis na:

Jabłka pod bezą na tarcie

Jabłka pod bezą na tarcie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 3

Dodano:

Odsłon: 4470

Pyszna krucha tarta z nadzieniem jabłkowym pod bezową pierzynką.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z 250g mąki, 100g cukru, 2 żółtek, 125g masła i wody zagniatamy gładkie kruche ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.

  2. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki, a potem na niezbyt cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy sklarowane masło (2 łyżeczki). Wrzucamy jabłka i smażymy przez ca 5 minut. Dodajemy skórkę pomarańczową (opcjonalnie), cukier, mąkę i smażymy kolejne 2 minuty.

  3. Schłodzone ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy przez kwadrans w temp. 180C. Na podpieczony spód wykładamy nadzienie jabłkowe i pieczemy kolejne 15-20 minut.

  4. Z białek ze szczyptą soli ubijamy sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier (120g) w trakcie ubijania, a na końcu dodajemy ocet. Gotową bezę wykładamy na warstwę owoców, rozprowadzając cieniutko po całej powierzchni.

  5. Całość wkładamy do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 150C. Pieczemy ca 20 minut lub do momentu aż beza z białej zrobi się kremowa, a z wierzchu będzie miała lekko popękaną chrupiącą skorupkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń