Do góry

Przetwory Przepis na:

Jabłka tarte bez cukru na zimę

Jabłka tarte bez cukru na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 384 Ocena: 11076

Dodano:

Odsłon: 1710

W tym roku moje jabłonki obrodziły ponad stan. Ja postanowiłam z części zrobić jabłka tarte bez cukru do słoików na zimę. Takie jabłka doprawiam dopiero w zależności co z nich chcę zrobić. Ja polecam je do szarlotki, zapiekanego makaronu czy jako dodatek do jogurtu naturalnego.

Składniki

  • Jabłka zimowe gatunek i ilość dowolna
  • wyparzone słoiki średnie i duże
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jabłka dokładnie myjemy i obieramy.

  2. Obrane jabłka kroimy na ćwiartki i oczyszczamy z gniazd nasiennych.

  3. Tak przygotowane jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach ( ja użyłam robota z końcówką do tarcia).

  4. Starte jabłka lekko odciskamy z soku i ubijamy w słoikach, tak aby na wierzchu pozostało troszkę soku.

  5. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez około 40-45 minut od momentu zagotowania wody. Słoiki po ugotowaniu odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!

  6. ;-D

  7. ;-)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 08 października Fajny pomysł - w ten sposób jeszcze jabłek nie robiłam. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 06 października Swietne jabluszk!
tez tak robilam, ale raz mi sie zdazylo, ze dodałam je z slodzenia do szarlotki :P
Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 05 października też tak robię i gwarantuję,że bez cukru wytrzymują nawet kilka lat :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń