Do góry

Desery Przepis na:

Jabłka w cieście francuskim własnej roboty.

Jabłka w cieście francuskim własnej roboty.

Autor:

Przepisów i artykułów: 2288 Ocena: 14359

Dodano:

Odsłon: 859

Super deserek na okolicznościowe przyjęcie.

Składniki

5-6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:

    Masło zagnieść z ½ szklanki mąki i wstawić na 20 minut do lodówki.

  2. W międzyczasie do pozostałej mąki , wlać wodę, ocet, posolić do smaku, zagnieść ciasto i również wstawić do lodówki. Po schłodzeniu ciasta wyłożyć na stolnicę(obficie posypanej mąka), uformować czteroramienną gwiazdę, a na środek położyć ciasto maślane. Zawinąć rogi do środka i całość rozwałkować w prostokąt. Znowu złożyć w kopertę, rozwałkować ponownie, czynność tą powtórzyć czterokrotnie. Ostatni raz ciasto rozwałkować na grubość 1 centymetra.

  3. Pokroić na kwadraty, posmarować dżemem o dowolnym smaku. Na środku ciasta kłaść obrane, wydrążone jabłka , środki posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i owinąć ciastem.

  4. Następnie posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem (polecam cukier brązowy).

  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec na złoto przez pół godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń