Do góry

Desery Przepis na:

Jabłka w cieście półfrancuskim

Jabłka w cieście półfrancuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 210

Dodano:

Odsłon: 3072

Pyszne jabłka w cieście półfrancuskim. Jabłka idealnie łączą się z cynamonem.

Składniki

  • ciasto:
  • - 2 szklanki mąki tortowej
  • - 25 dag margaryny
  • - 1 jajko
  • - 0,5 szklanki śmietany 12 %
  • dodatkowo:
  • - 8 małych jabłek
  • - 4 łyżki cukru
  • - 4 łyżki cynamonu
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z mąką. Dodajemy śmietanę i jajko. Zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy na około godzinę do lodówki.
    2. Jabłka przekrawamy na pół, wydrążamy środek i obieramy.
    3. Ciasto wałkujemy i za pomocą noża wycinamy kwadraty. Na środek ciasta kładziemy połówkę jabłka. Posypujemy cynamonem i cukrem. Rogi ciasta ze sobą sklejamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    4. Pieczemy w temperaturze 190 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Upieczone odkładamy do ostygnięcia.
    5. Gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń