Do góry

Desery Przepis na:

Jabłka w koszulkach

Jabłka w koszulkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2079

Dodano:

Odsłon: 746

Przepis pochodzi z zapisków mojej cioci. Zawsze jak do niej jeździłam gościła mnie właśnie tymi ciasteczkami, które uwialbiałam. Są proste w wykonaniu i długo pozostają świeże.

Składniki

  • Mąka - 250 g - 300 g
  • Masło lub margaryna - 200 g
  • Śmietana 18% - 5 łyżek
  • Żółtko - 2 szt.
  • Jajka - 1 szt.
  • Jabłko - kilka sztuk
  • Marmolada - kilka łyżek
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z mąki, masła, śmietany, żółtek i jajka zagniatamy ciasto i chłodzimy w lodowce ok. 30 minut. (podana ilość mąki jest orientacyjna - jeżeli ciasto jest rzadkie dodajemy więcej mąki. Wszystko zależy od wielkości jajek i ilości śmietany). W międzyczasie obieramy jabłka ze skórki, wydrążamy środek i kroimy na ćwiartki lub ósemki (zależy jak duże są jabłka i jak duże będziemy robić ciastka). Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na kwadraty (wielkość zależy od nas), na każdym kwadracie układamy jabłko, a na nim trochę marmolady. Sklejamy dwa przeciwległe rogi ciasta, a następnie pozostałe dwa, ściskając je mocno u góry, by powstały dziurki z boków. Pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do lekkiego zrumienienia). Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem z cukru pudru, wody i soku z cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń