Do góry

Desery Przepis na:

Jabłko pieczone z płatkami owsianymi

Desery

Autor: Nemezja

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 448

Dodano: 01.01.2017

Odsłon: 2078

Idealna przekąska dla dzieci, dorośli również powinni być zachwyceni jej smakiem i aromatem. Połączenie jabłka, płatków owsianych, suszonej żurawiny, rodzynek i orzechów, po upieczeniu daje naprawdę dużo przyjemności podczas jedzenia.

Przygotowanie

  1. Jabłko umyć, skroić z góry od strony ogonka 1/3 jego część i wydrążyć gniazdo nasienne uważając, aby nie uszkodzić dołu i boków jabłka.

  2. Jabłko napełniać na przemian płatkami, żurawiną, rodzynkami i pokrojonymi orzechami, posypać cukrem lub polać miodem i polać ekstraktem waniliowym. Jabłko napełnić tak, aby można było przykryć daszkiem z części odkrojonego jabłka. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności jabłka.

  3. Piec w piekarniku nagrzanym (góra, dół) do 180 stopni C, około 15 - 20 minut. Czas pieczenia jest uzależniony od stopnia dojrzałości i twardości jabłka. Obserwować końcowy proces pieczenia i nie dopuścić do pękania skórki jabłka, poprzez zmniejszenie temperatury.
    Tak upieczone jabłko świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń