Do góry

Desery Przepis na:

Jabłkowe ciasto na maślance

Jabłkowe ciasto na maślance

Autor:

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 4694

Dodano:

Odsłon: 7253

Ciasto puszyste lekkie rozpływające się w ustach... doskonale będzie pasował rabarbar i truskawki :)

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1.5 szkl. maślanki naturalnej
  • 2.5 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. oleju
  • Dodatkowo:
  • Jabłka lub inne owoce
  • Kruszonka:
  • 100g. miękkiego masła
  • 150g. mąki
  • 100g. cukru
  • 1 cukier waniliowy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jaja utrzeć z cukrem, powoli dodawać maślankę nadal miksując, następnie dodać olej.

    Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito.

    Dodawać stopniowo do ubitej masy jajecznej, mieszać drewnianą łyżką

  2. Blachę o wymiarach 30x40cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy na nią ciasto.

    Na wierzch układamy jabłka na koniec rozkładamy wcześniej wyrobioną kruszonkę

    Piec ok. 50min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń