Do góry

Dania główne Przepis na:

jabłkowe naleśniki

jabłkowe naleśniki

Autor: olo1

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 46

Dodano: 27.01.2011

Odsłon: 1658

polecam

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować ciasto naleśnikowe:jajka wbić do miseczki,roztrzepać widelcem.

  2. Wsypać do wysokiego naczynia mąkę,cukier oraz szczyptę soli,dodać jajka,wlać kwaśną śmietanę i wodę.

  3. Wszystko ucierać na gładką rzadką masę,tak aby lała się z łyżki.

  4. Jabłka obrać,wyciąć gniazda nasienne,pokroić na plasterki,lekko oprószyć cynamonem.

  5. Na patelni mocno rozgrzać łyżkę oleju.

  6. Wrzucić kilka plasterków jabłek,zalać je cienko ciastem naleśnikowym.

  7. Zmniejszyć ogień,smażyć z obydwu stron na złoto-brązowy kolor.

  8. Ciasto wlewać na patelnię powoli,aby równomiernie pokryło jabłka.

  9. Ułożyć na talerzu,pośrodku krążków jabłek kłaść po łyżeczce borówek,można je też posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń