Do góry

Desery Przepis na:

Jabłkowe pierożki z cynamonem

Jabłkowe pierożki z cynamonem

Autor: OstraNaSlodko

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 790

Dodano: 31.10.2012

Odsłon: 5625

Pyszne kruche pierożki z jabłkiem i cynamonową nutką na osłodę jesiennych dni.

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło. Siekamy. Dodajemy żółtko i szybko wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i na pół godziny odstawiamy do lodówki.

  2. Rozwałkowujemy na cienki placek.Dużą szklanką lub obręczą wycinamy kółka.Jabłka obieramy , wydrążamy.Kroimy na ok.8-10 części( tak by zmieściły nam się do ciastka).Układamy po kawałku na cieście.Posypujemy cynamonem.

  3. Zamykamy. Sklejamy tylko z boku. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego na ok.180 C piekarnika na 15-20 minut. Po wyciągnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń