Do góry

Dania główne Przepis na:

Jabłkowe placki z rodzynkami

Jabłkowe placki z rodzynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 19369

Dodano:

Odsłon: 719

Cześć kochani! Dzisiaj zapraszam Was na pyszne placuszki w których główną rolę grają jabłka. Nie będą to jednak placki z jabłkami ( zazwyczaj kroję owoce na plasterki, zanurzam w cieście i na patelnię), ale najprawdziwsze jabłkowe placki – do ciasta dodamy tarte owoce i przejdzie ono całkowicie ich smakiem i zapachem.

Składniki

  • olej do smażenia
  • szczypta soli
  • 200ml mleka
  • 50ml wody
  • 100g cukru
  • 300g mąki
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jabłka
  • garść rodzynek
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do misy robota wbijam jajka, a następnie dodaję cukier. Wszystko miksuję na gładką, jednolitą masę.

  2. 2. W miedzy czasie do drugiej miski przesiewam mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą.

  3. 3. Jabłka obieram i ścieram na tarce o małych oczkach.

  4. 4. Do jajek z cukrem dodaję roztopione masło, mleko i wodę – cały czas miksuję. Następnie stopniowo dodaję mąkę z proszkiem i solą.

  5. 5. Do tak przygotowanego ciasta przekładam starte owoce i rodzynki. Wszystko dokładnie mieszam łyżką.

  6. 6. Porcje ciasta nakładam dużą łyżką na patelnię na której wcześniej dobrze podgrzałam olej. Placki smażę na złoto z obydwu stron.

  7. 7. Po usmażeniu placki przekładam na papierowy ręcznik i delikatnie odciskam nadmiar tłuszczu.

  8. 8. Placuszki podaję oprószone cukrem pudrem. Są miękkie, delikatne, bardzo jabłkowe i słodkie – wyśmienity pomysł na obiad. Polecam!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń