Do góry

Desery Przepis na:

Jabłkowe róże z ciasta francuskiego

Jabłkowe róże z ciasta francuskiego

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 589

Dodano:

Odsłon: 1823

Ładnie prezentujące się i smaczne róże.

Składniki

  • 1 op ciasta francuskiego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 szk wody
  • kilka łyżek dżemu truskawkowego ( ja dodałam dwie łyżki wody celem rozcieńczenia )
  • cukier puder
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wodę zagotować z sokiem z cytryny.
    Jabłka umyć, przekroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki.
    Włożyć je do garnka z wodą i delikatnie przemieszać aby pokryły się zalewą.
    Zakryć garnek pokrywką i zostawić tak na około 5 minut aż plasterki zmiękną.
    Potem odsączyć je na sicie.
    Ciasto pokroić na 6 pasków ( od węższej strony ).
    Każdy pasek posmarować rozcieńczonym dżemem i wzdłuż paska z jednej strony kłaść plasterki jabłek tak aby zachodził jeden na drugi i aby wystawały trochę ponad ciasto ale nie za dużo bo będą wysuwać się podczas zwijania ).
    Na końcach zostawić trochę wolnego beż jabłka.
    Pasek bez jabłka założyć na ten z jabłkiem i zawinąć delikatnie ruloniki co w efekcie utworzy różę.
    Tak przygotowane ciasta włożyć do wgłębień formy do pieczenia.
    Piec 25-30 minut zakryte folią aluminiową w temperaturze 200 stopni a potem zdjąć folię i piec jeszcze około 8 minut kontrolując aby jabłka się nie spaliły.
    Upieczone róże delikatnie wyjąć na kratkę i przestudzone oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń