Do góry

Desery Przepis na:

Jabłkowy torcik

Jabłkowy torcik

Autor:

Przepisów i artykułów: 2129 Ocena: 11952

Dodano:

Odsłon: 6748

Pyszny placek z tegorocznych jabłek.

Składniki

  • Składniki na ciasto kruche:
  • Masło lub margaryna 25 dag
  • Smalec 15 dag
  • Mąka 75 dag
  • Amoniak 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Żółtka jaja 7 szt.
  • Cukier 1 ½ szklanki
  • Cukier waniliowy 2 szt.
  • Kwaśna śmietana 5 łyżek
  • Składniki na nadzienie jabłkowe:
  • Jabłka 2 kg
  • Cukier 2 szklanki
  • Galaretka 2 szt. (smak dowolny)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta:
    Mąkę wymieszać utartym zimnym masłem i smalcem, dodać resztę składników i wymieszać wolne ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 5 równych części , rozwałkować i upiec każdy z osobna w temperaturze 200 stopni na złoty kolor.

  2. Wykonanie nadzienia:
    Jabłka obrać, zetrzeć, włożyć do rondelka i smażyć z dodatkiem cukru 20 minut (w razie potrzeby podlać wodą).Następnie wsypać galaretki, dokładnie wymieszać i ciepłą marmoladka przekładać placki.

  3. Składanie placka:
    Placek-jabłka-placek-jabłka-placek-jabłka- placek i na wierzch czwartego placka posmarować resztą marmoladki jabłkowej. Piaty kawałek ciasta pokruszyć i oblepić boki i wierzch ciasta. SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń