Do góry

Desery Przepis na:

Jadalne Doniczki.

Przepis dnia 2019-05-31
Jadalne Doniczki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 427 Ocena: 7178

Dodano:

Odsłon: 1909

Świetny pomysł na prosty deser w niecodziennej odsłonie,z super efektem końcowym :-)Inspiracja z grup kulinarnych-wyzwanie tygodnia :-)

Składniki

  • 3-4 szt.
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 1 tabliczka czekolady białej
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • cukier puder do smaku
  • ulubione owoce
  • Dodatkowo:
  • parę ciasteczek oreo zmielonych na piasek
  • do ozdoby zioła lub jadalne kwiatki,mogą być owoce
  • jednorazowe kubeczki plastikowe
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki,wrzucić do miseczki i roztopić nad parą wodną.
    Użyłam dwie różne czekolady,roztapiałam je w osobnych miseczkach.
    Czekoladę gorzką wylewamy łyżeczką w środku kubeczków,równomiernie ją rozprowadzając,pozostawiając u góry rant 0,5 cm.
    Wstawiamy na 10 min.do zamrażalnika,następnie czynność powtarzamy z białą czekoladą.
    Śmietankę i serek schładzamy w zamrażalniku ok.20 min.
    Ubijamy razem mikserem,wsypując cukier puder do smaku.
    Można do masy dodać ulubione owoce,wzbogacić smak nutellą,masłem orzechowym,ulubionym dżemem,konfiturą itp.

  2. Kubeczki naciąć u góry w kilku miejscach i rozdzierać do dołu,wyjąć czekoladową doniczkę,ułożyć na talerzu,posypać górę zmielonymi ciasteczkami oreo,udekorować ziołami,jadalnymi kwiatami lub owocami.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń