Do góry

Desery Przepis na:

Jaglane kaszotto w miseczkach

Jaglane kaszotto w miseczkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18983

Dodano:

Odsłon: 0

Sprawdzony przepis na "Jaglane kaszotto w miseczkach"

Składniki

  • 8 okrągłych cukinii
  • 20 dag mielonej wolowiny
  • 2 czerwone cebulki
  • 1/2 pora
  • 1 marchewka
  • 1/2 selera
  • 10 dag kaszy jaglanej
  • 500 ml bulionu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 pęczka kolendry
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cukinie umyj, wytrzyj. Od spodu odetnij po cieniutkim plasterku, by były stabilne. Następnie odkrój wierzchy (ok. 2 cm). Łyżką wydrąż miąższ tak, by nie uszkodzić ścianek cukinii. Powstałe kokilki włóż na 3 min do posolonego wrzątku. Wyjmij, osącz.

  2. Na dużą patelnię wlej łyżkę oleju, zeszklij obrane, posiekane cebule oraz oczyszczony, pokrojony na kawałeczki por. Dodaj posiekany czosnek, a po chwili obrane i starte na dużych oczkach: marchewkę i seler. Smaż, mieszając, przez ok. 2 min. Przesuń warzywa na bok patelni, w wolne miejsce włóż mięso, wlej łyżkę oleju. Dopraw mięso solą, pieprzem i papryką. Obsmaż, mieszając.

  3. Połącz mięso z warzywami, dodaj kaszę. Wlej gorący bulion, sos sojowy, dodaj koncentrat i zagotuj. Dopraw pieprzem i w razie potrzeby solą. Wymieszaj, przykryj patelnię. Zmniejsz ogień i gotuj 15 minut. Dodaj posiekaną kolendrę. Potrawką napełnij cukinie. Piecz ok. 10 min w 180 st.

  4. Wszystko przełóż do formy wylepionej ciastem.Wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz ok. 35 min. Tartę przestudź, pokrój na porcje. Podawaj np. z kwaśną śmietaną.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń