Do góry

Dania główne Przepis na:

jaglane knedle z truskawkami

jaglane knedle z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 450 Ocena: 14431

Dodano:

Odsłon: 3178

smaczne knedle z ciastem na bazie kaszy jaglanej

Składniki

  • 1,5 szkl kaszy jaglanej
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • truskawki
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną najpierw należy przepłukać aby pozbyć się goryczki. W tym celu wysypujemy ją na gęste sitko i przepłukujemy kilkukrotnie zimną wodą, a następnie wrzątkiem.

  2. Następnie zalewamy wrzącą wodą i gotujemy aż kasza pochłonie całą wodę i będzie miękka. Ugotowaną kaszę odstawiamy do przestygnięcia.

  3. Do kaszy dodajemy mleko i miksujemy blenderem na jednolitą masę, dodajemy skórkę z pomarańczy, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Gdyby masa była zbyt luźna dodajemy więcej mąki.

  4. lepimy knedle, ciasto trochę sie lepi do rąk i dobrze jest oprószyć dłonie mąką.

  5. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy knedle i gotujemy ok 5 min, Podajemy z ulubionymi dodatkami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń