Do góry

Śniadania Przepis na:

Jaglanka a'la ciasto japońskie

Jaglanka a'la ciasto japońskie

Autor: pysznie-zdrowo-kolorowo

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 3423

Dodano: 31.03.2014

Odsłon: 1063

Tym razem połączyłam kaszę jaglaną z makiem, jabłkiem i rodzynkami. Wyszło pysznie, coś a'la ciasto japońskie, tylko zdrowsze i mniej kaloryczne:)

Składniki

  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 250 ml mleka chudego
  • 2 łyżki maku
  • 1 małe jabłko
  • 10 rodzynek
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1/2 kostki gorzkiej czekolady
  • płatki migdałowe do dekoracji
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kaszę wsypujemy na sitko i przelewamy wrzątkiem. Mak mielimy. Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach.

  2. Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy. Po około 3 minutach jak mleko jest już gorące dodajemy zmielony mak i cukier wanilinowy. Gotujemy około 12-13 minut, często mieszając. Po tym czasie dodajemy rodzynki, starte jabłko i czekoladę. Gotujemy jeszcze około 2 minuty ciągle mieszając.

  3. Przelewamy do miseczki i dekorujemy płatkami migdałowymi.
    Czekamy, aż przestygnie i zajadamy.
    Ja ugotowałam ją wieczorem i jadłam rano na śniadanie na zimno. Smakowała naprawdę wyśmienicie, zupełnie jak ciasto japońskie. Można więc ją spokojnie zjeść na deser.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń