Do góry

Desery Przepis na:

Jaglanka z ananasem

Jaglanka z ananasem

Autor: Nemezja

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 2444

Dodano: 17.03.2017

Odsłon: 493

Kasza jaglana w formie kremu z karmelizowanym ananasem. Pyszny i zdrowy deser, śniadanie lub kolacja.

Przygotowanie

  1. Ananasa obrać dokładnie ze skóry, przekroić na 4 części, wyciąć twardy rdzeń znajdujący się w środku. Ananasa pokroić na mniejsze kawałeczki, włożyć do rondelka, dodać 3 łyżki cukru. Gotować na średnim ogniu do czasu wyparowania części płynu i miękkości ananasa, od czasu do czasu zamieszać.

  2. Kaszę jaglaną wysypać na sitko, przelać najpierw zimną wodą, następnie gorącą w celu pozbycia się ewentualnej goryczki występującej w ziarnach starszej kaszy. Mleko i szklankę wody zagotować, wsypać kaszę, gotować około 20 minut, dodać masło i łyżkę cukru lub więcej, gdy chcemy, aby było bardziej słodkie. Jeśli płyn zbyt szybko się wchłonie, a kasza będzie jeszcze twarda, to należy podlewać stopniowo wodą. Gotować do całkowitego wchłonięcia płynu, co pewien czas zamieszać. Jeszcze ciepłą kaszę zmiksować na gładki krem.

  3. Krem z kaszy podawać z dużą porcją z karmelizowanego ananasa, może być na ciepło lub zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń