Do góry

Dania główne Przepis na:

Jagnięcina na kluskach

Jagnięcina na kluskach

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Jagnięcina na kluskach"

Składniki

  • 50 dag jagnięciny
  • 4 duże cebule
  • 3 marchewki
  • 5 dag masła
  • 10 dag suszonych moreli
  • 1 główka czosnku
  • 40 dag makaronu typu wstęgi
  • sól
  • pieprz
  • mielona słodka papryka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Czas ok. 100 min; porcja – 530 kcal, cena 5 zł

  2. Mięso oczyść, opłucz i osusz, a następnie pokrój w kosteczkę. Cebule obierz, poszatkuj. Obrane marchewki pokrój w grubsze plasterki.

  3. W rondlu lub na dużej patelni rozgrzej masło. Wrzuć mięso, przesmaż na złoty kolor. Dodaj cebulę oraz plasterki marchewki. Smaż razem, często mieszając, 5-8 minut.

  4. Do przesmażonych składników dodaj na koniec suszone morele. Zawartość patelni podlej wodą (1,5-2 szklanki). Wsyp sól oraz pieprz do smaku, dodaj sporą szczyptę mielonej słodkiej papryki. Duś warzywa z mięsem pod przykryciem około 20 minut.

  5. Dodaj główkę czosnku (w całości). Duś dalej do miękkości mięsa (w razie potrzeby dolewaj wody). Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj wg przepisu na opakowaniu, odcedź. Rozłóż na talerze. Polej duszoną jagnięciną, dopraw solą i pieprzem.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń