Do góry

Dania główne Przepis na:

Jagnięcina w maśle, oliwie i brendy

Jagnięcina w maśle, oliwie i brendy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 3

Dodano:

Odsłon: 492

Od dziecka uwielbiam jagnięcinę ale ciężko jest trafić w restauracjach naprawdę dobrze zrobionia. Ost całkiem niezłą jadłam w greckiej restaurcji w Częstochowie. Sprobuje ją któregoś dnia zrobić. Będzie to na wyczucie bo pamietam smak, kolor dodatki. To co tu przedstawie jest zupełnie innym przepisem ale smakuje rewelacyjnie :) Danie jest dość drogie i wykwintne ale czemu czasem sobie nie pozwolić na odrobinę szaleństwa a może sie komus przepis przyda :)

Składniki

  • pokrojonej w kawałki łopatki i udźca jadnięcego, 1,25 dag
  • mąka przenna, 1 filiżanka
  • masło, 3 łyżki
  • boczek pokrojony w kostkę, opcjonalnie
  • drobno posiekany rozmaryn, 1 łyżka
  • Brandy, 1/2 szklanki
  • mleko, 1/5 szklanki
  • sól i pieprz, do smaku
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso obtoczyć w mące. Masło rozpuścić na duzej patelni o grubym dnie (fajne sa te takie żeliwne patelnie co to możne je od cyganów kupić ;)) i odsmażyć boczek na średnim ogniu 2-3 min. Dodać mięso, rozmaryn, posolić i popieprzyc. Podsmażać kolejne 4-5 min. Wlać brendy i ciagle mieszać, aż wyparuje, wlać mleko (jeżeli ktos nie toleruje tak jak ja mleka krowieko moze być sojowe naturalne), częsciowo przykryć patelnię i dusić na małym ogniu, czesto mieszając, około godziny lub do czasu, aż sos stanie sie gęsty. Podawać gorące Zapraszam po więcej przepisów na moj blog www. pychotyalbi.blogspot.com

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 12 marca 2011 Ślinka cieknie po przeczytaniu samej nazwy...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń