Do góry

Desery Przepis na:

Jagodowa pianka

Jagodowa pianka

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 253

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Jagodowa pianka"

Składniki

  • 3 op. herbatników
  • 6 łyżek masła
  • tabliczka białej czekolady. Pianka: pół kg jagód
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 op. bitej śmietany + potrzebne mleko
  • galaretka z owoców leśnych
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Spód: herbatniki wsyp do woreczka i pokrusz wałkiem. Czekoladę pokrusz i stop w kąpieli wodnej (miseczkę z czekoladą wstaw do większego naczynia z gorącą wodą. Podgrzewaj kilka minut, aż czekolada się stopi). Ostudź.

  2. Herbatniki utrzyj z masłem i schłodzoną czekoladą. Masą wylep tortownicę. Wstaw naczynie do lodówki, aby ciasto całkowicie stężało (spód dobrze jest przygotować wcześniej).

  3. Jagodowa pianka: opłukane jagody wsyp do rondelka, posyp cukrem, podlej odrobiną wody i zagotuj. Przecedź przez sitko, sok zachowaj. Ostudź.

  4. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Kiedy namięknie rozpuść w gorącym soku z jagód. Ostudź.

  5. Ubij na sztywno oba opakowania bitej śmietany (z mlekiem). Ubijając, wlewaj porcjami tężejącą galaretkę jagodową.

  6. Przygotowaną pianę rozsmaruj równo na spodzie z herbatników. Na wierzchu rozłóż osączone jagody. Wstaw naczynie do lodówki, aby pianka stężała. Galaretkę z owoców leśnych rozpuść zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy zgęstnieje, polej wierzch ciasta. Wstaw ciasto ponownie do lodówki. Możesz je także zrobić z malin albo jeżyn.

  7. Przepis przysłała Katarzyna Dzierżęga z Rzeszowa

  8. Czas: 40 min, cena porcji: 1,40 zł

    Źródło: Relaks

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń