Do góry

Desery Przepis na:

Jagodowiec z marcepanem

Jagodowiec z marcepanem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18988

Dodano:

Odsłon: 0

Sprawdzony przepis na "Jagodowiec z marcepanem"

Składniki

  • Do 2 szkl. mąki pszennej
  • 15 dag twarogu
  • 1/3 szkl. cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 6 łyżek oleju
  • opakowanie proszku do pieczenia. Do 40 dag jagód
  • 20 dag marcepanu
  • 10 dag posiekanych migdałów
  • jajko
  • sok i skórka z 1 cytryny. Dodatkowo: 1 żółtko
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • łyżka cukru pudru
  • szkl. śmietany 22 proc
  • sól
  • biały pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Twaróg utrzyj z cukrem, mlekiem i olejem. Mąkę przesiej z proszkiem, wsyp do masy serowej. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego podłużny placek. Przenieś go na blachę wyłożoną pergaminem.

  2. Marcepan utrzyj z jajkiem, sokiem i skórką z cytryny. Domieszaj migdały. Masę rozsmaruj na cieście, zostawiając wolne brzegi. Posyp jagodami.

  3. Brzegi placka zawiń do środka, posmaruj je żółtkiem. Posyp płatkami migdałowymi. Piecz 35 minut w 175 st. Gotowy placek oprósz cukrem pudrem.

  4. Jedna porcja zawiera: 340 kcal.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń