Do góry

Desery Przepis na:

Jagodowiec z podwójną bezą

Przepis dnia 2018-07-11
Jagodowiec z podwójną bezą

Autor: Daniel-Coceancig

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 24

Dodano: 09.07.2018

Odsłon: 12559

Na podstawie ciasto jogurtowe z cytryną, następnie krem pieczony na bazie jogurtów naturalnych a na samym wierzchu chrupiąca beza.

Składniki

  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3.5 szklanki mąki pszennej
  • 3 całe jajka
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 200 g cukru
  • 0.5 szklanki oleju rzepakowego
  • 5 białek
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 4 białka
  • 240 g cukru
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 500 g jagód
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
    W misce przesiej 3.5 szklanki mąki razem z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce zmiksuj razem: 3 jajka, 200 g cukru, 200 g jogurtu. Gdy składniki się połączą dodaj przesianą mąkę oraz skórkę z 1 cytryny.
    Cały czas miksując wlewaj cienkim strumieniem olej. Gdy składniki się połączą przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 38x22 cm. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
    Po upieczeniu odstaw na bok do wystygnięcia.

  2. 5 Białek ubij na sztywno. Cały czas miksując dodawaj po 1 łyżce z 150 g cukru tak mniej więcej co 30 sekund.
    Gdy zużyjesz już cukier doda budyń oraz 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wymieszaj delikatnie całość. Dodaj 500 g jogurtu naturalnego i ponownie wymieszaj. Na sam koniec dodaj wiórki kokosowe i znów całość zamieszaj.

  3. 4 białka ubij na sztywno. Gdy będą już ubite dodawaj cukier co 30 sekund po 1 łyżce z 240 g.
    Gdy zużyjesz cały cukier dodaj ocet oraz 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Ponownie całość zmiksuj (tylko do połączenia składników).

  4. Na upieczone ciasto jogurtowe wyłóż krem z białek. Posyp jagodami. Na samą górę rozprowadź bezę (jeżeli będzie trudna do rozsmarowania to posmaruj nóż olejem i dzięki temu nie będzie do niego przywierała beza).
    Wstaw ciasto do piekarnika z opcją pieczenia termoobieg - 170 stopni na 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń